Mommi

Ciabattabrød

Ingredienser

  • 800 gram hvedemel
  • 700 gram vand
  • 18 gram fint salt
  • 1 lille smule gær (kugle på ca 1 cm i diameter)

Instruktioner

  1. Fremgangsmåde
  2. Sådan gør du dagen eller morgenen før:
  3. Opløs vand, salt og gær i en skål.
  4. Vend melet i med en gaffel. Få rørt godt ned i bunden. Du skal kun røre til alt melet er vådt/fugtet (ca 20 sekunder).
  5. Stil så skålen på køkkenbordet i 12-18 timer med plastik over (f.eks. en opskåret frysepose).
  6. Bagningen
  7. Tænd ovnen i god tid, så den bliver rigtig varm, ellers bliver resultatet dårligere. Jeg plejer at tænde ca. 20 minutter før jeg vil slå brødene op. Ovnen skal op på max. varme. Det er typisk mellem 275-300 grader. Brug varmluft, hvis du har dette. Det giver lidt ekstra varme.
  8. Dæk bordet med rigeligt mel, og hæld herefter dejen ud på melet. Husk at dejen er meget våd, hvilket gør at man skal tage hurtigt ved den ellers vil den klistre en masse. Vend dejen helt ind over sig selv 1-4 gange. Det giver lidt mere "fasthed". Dejen skal IKKE æltes, og den skal heller ikke efterhæve.
  9. Dejen deles i 2-3 aflange stykker. Herefter vendes hver del lige i melet, trækkes ud og lægges på en bradepande i den størrelse brødet skal have.
  10. Smid herefter bradepanden direkte i den varme ovn i ca. 18-20 minutter på anden nederste rille.
  11. Brødenes ender skal have sort skorpe/pletter før brødet er færdigt.
  12. Ekstra Tips
  13. Man kan gøre ciabattabrødet endnu mere luftigt og stort, hvis man bruger mel med over 12 gram protein pr. 100 gram hvedemel (f.eks. nogle typer Manitoba-mel har 14-16g protein/100 gram). Mange af de “italienske” hvedemelstyper har kun 11-12 gram, og så kan du ligeså godt bruge den “billige” fra REMA etc.
  14. Brødene kan fryses efter de er lavet. Frys dem ned, og når du skal bruge dem, så tænd ovnen på 180 varmluft, lad ovnen blive godt varm. Skyl de frosne flutes under vandhanen, og smid dem ind i ovnen giv dem 10-12 minutter og lad dem hvile et par minutter bagefter.
  15. Man kan godt lave 2 bradepander på een gang (6 ciabattabrød). Her skal bagetiden være et par minutter mere og det kræver selvfølgelig varmluft.
  16. Er du kommet bagud med tiden, så kan du “snyde” lidt og lave dejen på 2 timer. Her skal du bruge 10 gram gær + 10 gram sukker, og så lunt vand. Det får gærcellerne til at virke hurtigere og giver næsten næsten samme resultat.